Skip to main content.
Begin van de inhoud.

DE WORTELS VAN SOLITAIR, GEGROEID VANUIT DE LIEFDE VOOR BOMEN.

Solitair wordt gerund door familie en collega’s die gepassioneerd zijn door bomen. Liefst spenderen we zoveel mogelijk tijd in onze kwekerij en proberen we samen mooie, gezonde en kwaliteitsvolle bomen te kweken met respect voor elk individueel exemplaar.

We laten ons leiden door ons oog voor schoonheid. Dit kan gaan om zeer elegante, maar ook grillig gevormde bomen die zich weten te onderscheiden van de rest. We geloven dat ze de architectuur kunnen versterken of mooie focuspunten in een landschap kunnen vormen.

Vanuit een liefde voor de natuur en een grote passie voor bomen werd Solitair in 1986 opgericht. Naarmate de kwekerij groeide, groeide ook ons team. Ondertussen staan er 40.000 bomen in onze kwekerij verspreid over zo'n 150 hectare. Een team van 25 mensen is dagelijks in de weer om ze zo goed mogelijk te verzorgen.

OVER VOORUITKIJKEN EN DE KRACHT VAN HET TOEVAL

Om bomen te kunnen aanbieden die gemiddeld 30 à 40 jaar oud zijn, moet er natuurlijk vooruitgekeken worden en is een langetermijnvisie en veel geduld essentieel. Het is voor ons dan ook fantastisch om ze over zo’n lange tijdspanne te zien evolueren om vervolgens een definitieve thuis voor hen te vinden. Een boom van 30 jaar lijkt misschien al volwassen, maar als ze honderden of zelfs duizend jaar oud kunnen worden, staan ze eigenlijk nog maar aan de start.

De natuur is onvoorspelbaar en daarom kiezen we er ook in ons bedrijf bewust voor niet alles te plannen en ruimte te laten voor het toeval. Hieruit zijn al vaak mooie ontmoetingen voortgekomen en vonden creatieve ideeën en pareltjes van bomen hun weg naar de kwekerij. Elke boom zijn verhaal, en dat maakt ze enkel mooier.

OVER ZACHTHEID MAAR OOK DURF

Bij Solitair houden we van bomen en behandelen we ze met zachtheid, maar ook met durf.  Om ze te verplanten, rooien en vervoeren, worden zware machines gebruikt. Dit doen we met uiterste zorg om zo de wortels zo optimaal mogelijk te laten ontwikkelen. Bij het vervoer nemen we onze tijd om de bomen in te binden en verstoren zo weinig mogelijk hun wortels.

Hetzelfde geldt voor het snoeien. Het vraagt tijd voor een wonde om te herstellen, dus doen we dit steeds met een goed oog en respect voor de plant. Soms gaat het om kleinere takken, maar we durven ook drastischer in te grijpen als dit de plant ten goede komt voor de toekomst. Als we mooie wonden maken, heeft de boom een enorme kracht in zich om dit ook weer prachtig te herstellen.

LIEFDE OP HET EERSTE GEZICHT

Voor vele mensen zijn bomen aanwezig, maar wordt er nog niet altijd naar de schoonheid van elk individueel exemplaar gekeken. We nodigen je dan ook graag uit bij ons op het bedrijf om samen bewust rond te kijken en te ontdekken hoeveel verschillende karakters en schoonheid er te vinden is. Het gebeurt dat bepaalde bomen ook een gevoel opwekken en er een soort ‘liefde op het eerste gezicht’ is.

Laat je onderdompelen in de wereld van de bomen en wandel, net als ons, door het leven met rondom jou een oneindige levende galerie waar je prachtige kunstwerken van de natuur kan ontdekken. Wees welkom, we kijken ernaar uit je te ontmoeten.

Hartelijke groeten van onze familie en het ganse Solitair-team