Skip to main content.
Begin van de inhoud.

Quercus ilex

Bij velen de favoriet onder de wintergroenen. De Quercus ilex (steeneik) kan uitgroeien tot een unieke en karaktervolle boom die als solitair de sfeer van tuin mee bepaalt.  Daarnaast wordt hij vaak toegepast om jaarrond meer privacy te creëren en minder mooie zichten te camoufleren. Afhankelijk van de manier waarop hij wordt gecombineerd, kan hij voor een zuiderse sfeer zorgen of ook net mooi blenden met inheemse soorten.

De grijsachtige tint die zowel in de bruine twijgen als in het leerachtige groene blad terug te vinden is, spreekt velen aan en zorgt voor een zachte uitstraling. De combinatie met de ruwere donkergrijze schors is prachtig. Bij de oudere exemplaren is de schors lichtgegroefd wat zorgt voor een bijzondere textuur en kleurschakeringen.

De grijsachtige tint in de twijgen en het wintergroene blad zorgen voor een zachte uitstraling.
Letterlijk betekent Quercus ilex 'Hulsteik'. Van ver doet zijn blad dan ook eerder aan dat van een hulst denken. De eikeltjes verraden zijn ware aard.
Quercus ilex stam
H 500/600 B 300/400
Quercus ilex karaktervolle solitair
H 600/700 B 500/600
Groen is niet gewoon groen. Wanneer je de wintergroenen beter leert kennen, valt het al snel op dat zowel blad als naalden in een enorme verscheidenheid aan groentinten en texturen voorkomen. Zelfs binnen een soort kan er nog verschil zijn afhankelijk van de variëteit. Vanaf het moment dat je hiermee kan spelen, kan je prachtige combinaties maken.
Quercus ilex natuurlijke solitair
Bij de oudere exemplaren is de schors lichtgegroefd wat zorgt voor een bijzondere textuur en kleurschakeringen.
Quercus ilex meerstammige solitair
H 500/600 B 200/300
Elke meerstam heeft zijn eigen karakter.