Skip to main content.
Begin van de inhoud.

Evergreen

Elk seizoen heeft zijn charme en in de natuur gaat geen dag voorbij die dezelfde is. Soms is het de bloei of spectaculaire herfstkleur die de aandacht trekt, op andere momenten is het de kleurrijke getextureerde schors of prachtig gevormd blad. Het kan de manier zijn waarop het bladerdek het zonlicht filtert of een adembenemend wintersilhouet dat ervoor zorgt dat het landschap net een schilderij is.

Velen vinden dat dit klopt voor bladverliezende soorten, maar wat met de wintergroenen? Zijn ze gewoon jaarrond groen en blijft het daarbij? Lees verder om te ontdekken hoe wij hun kwaliteiten ervaren doorheen de seizoenen.

VAAK VORMEN ONZE GROENBLIJVERS SLECHTS DE ACHTERGROND OM ZO DE BLADVERLIEZENDEN TE LATEN STRALEN OP HUN SPECTACULAIRE MOMENTEN
Vaak worden onze wintergroenen erg subtiel toegepast. Ze zijn dan daar om een gebouw te camoufleren, om privacy te creëren of om een stedelijke omgeving te verzachten.
Groen is niet gewoon groen. Wanneer je de wintergroenen beter leert kennen, valt het al snel op dat zowel blad als naalden in een enorme verscheidenheid aan groentinten en texturen voorkomen. Zelfs binnen een soort kan er nog verschil zijn afhankelijk van de variëteit. Vanaf het moment dat je hiermee kan spelen, kan je prachtige combinaties maken.
We houden ervan om te experimenteren met de densiteit van de kruinen van onze groenblijvers. Door ze net compacter of meer open te snoeien, kan je variëren in de manier waarop ze het licht filteren.
De dens gesnoeide vormen komen jaarrond krachtig tot uiting en kunnen een prachtig contrast vormen met het landschap rondom.
We zijn steeds weer gefascineerd door de variatie aan kleur, textuur en structuur in de verschillende schorstypes.
Sommige wintergroenen bloeien eerder onopvallend, terwijl andere net een reputatie hebben omwille van hun uitbundige bloei.

ONTDEK HIER ENKELE VAN ONZE MEEST COURANTE WINTERGROENEN

Prunus lusitanica 'Angustifolia'
Buxus sempervirens
Quercus ilex
Pinus sylvestris 'Watereri'
Magnolia grandiflora
Rhododendron 'Cunningham's White'
Ilex aquifolium
Quercus suber
Camellia sasanqua
Tsuga canadensis
Osmanthus x burkwoodii
Osmanthus heterophyllus
Taxus baccata solitaire stam
Pinus sylvestris

Naast deze soorten is er een assortiment aan wintergroenen dat constant evolueert. Denk aan Camellia japonica, Pinus nigra ‘Austriaca’, Ilex ‘Washington’, Phillyrea angustifolia, Arbutus unedo, Pistacia lentiscus, Eriobotrya japonica, Nandina domestica, X Raphiobotrya ‘Coppertone’, Quercus myrsinifolia, Pinus bungeana, Viburnum propinquum, verschillende types Mahonia, Azalea japonica, etc. Elke soort heeft zijn eigenheid, spelen met deze subtiele verschillen is een waar feest als boomliefhebber of tuinarchitect.